maandag 21 september 2009






Vanmorgen gingen we naar het bos, daar zagen we heel veel bomen. We keken eens naar boven en zagen dat het hele hoge bomen waren, we hebben een kring gemaakt rond de boom om te meten hoe dik de boom is (we hadden 7 kindjes nodig om rond de boom te kunnen). We voelden aan de schors, keken of er dieren in leven (insecten, andere dieren zijn overdag in hun hol of verstopt). We probeerden met z'n allen de boom om te duwen, dit lukt niet want hij zit vast met zijn wortels waarmee hij water opneemt uit de grond.

Er lagen ook enkele boomstammen op de grond, die waren afgezaagd omdat er te veel bomen waren, te oud waren of omdat ze ziek waren. Hoe dikker de stam hoe ouder de boom. We kropen als een eekhoorn op de stammen en stapten erop. Ook hier gingen we op zoek naar beestjes.

Een boom heeft 1 stam, een struik heeft er meerdere kleine. De bomen hadden bijna allemaal naalden, er lagen al veel denappels op de grond (deze namen we mee naar de klas). We vonden ook denappels waarvan de eekhoorns gegeten hadden (ze halen de schubben eraf om de zaadjes op te eten), we deden eekhoorns na.

Er waren enkele bomen met bladeren, deze waren aan het verkleuren en aan het afvallen. We stapten als muisjes en olifanten door de bladeren, we voetbalden met de blaadjes en gooiden ze in de lucht.

Er waren ook mooie gele paddenstoelen waarvan muisjes of eekhoorns geknabbeld hadden. We leerden dat we niet aan paddenstoelen mogen komen omdat ze giftig kunnen zijn. We mogen ze niet stuk maken want ze zijn nuttig voor het bos, ze maken humus.

We maakten het ook eens heel stil en we hoorden heel veel vogels, maar konden ze niet zien. Dus probeerden we zelf maar te fluiten en vlogen we zelf rond.

We aten een koekje in het bos en dronken water, het was ook heel leuk om in het bos te rennen. Moe maar tevreden keerden we terug naar de klas waar we heerlijke erwtensoep aten van Ann.

Alle begeleiders bedankt en Ann bedankt voor de soep.

Dit is wat de kleuters vertelden over het bos:

Sibbe: wij hadden paddenstoeltjes gevonden, gele, kleine en grote.

ZoƩ: gedrinkt in het bos en koekje opgegeet.

Luciano: de paddenstoelen waren mooi, niet aankomen. Denappels meegebracht.

Helmer: er waren kleine paddenstoelen. Ik ben sterk, kan de boom nog niet omduwen.

Vana: rond de boom met de kindjes 1, 2, 3, ...

Mylo: duwen tegen boom.

Ferre: wij heven op bankje gezitten, hoge bank, An erop gezet.

Yorben: ik heeft boom is omgeduwd.

Max: vogeltjes horen fluiten, ze eten wormen.

Jolien: ik heb tegen de boom geduwd, hij zat vast.

In de klas zongen we een nieuw lied "Bim bam buisje":
Bim bam buisje,
wie woont er in dit huisje?
Druk eens op de bel en je ziet het wel.
Hierbij maakte ik voor iedereen een paddenstoel met een kabouter in met de druktechniek.

Verder werkten we aan de klaskrant en lazen het boek "Peter en de wolf".