zondag 8 september 2013

Info avond verslag

Met dank aan Ellen (mama Barre).
Verslag klasoverleg jongste kleuters
Woensdag, 4 september 2013, 20u00
Klas Femke
0479/51.15.16
Klas An
0478/81.24.23
Klasouders:
Elke en Eef
Klasouders:
Elke en Eliane

*    Voorstellen van de aanwezige ouders en leerkrachten

*    Voorstellen van Sven  à Hij heeft een mentale handicap en komt van Martine Van Camp.  Hij krijgt duidelijk omschreven taken en is dol op zijn werk en op de kinderen)

*    Voorstellen van Martine à kinderverzorgster

*    Aanduiden van de klasouders

*    Studietoelage: papieren te verkrijgen op het secretariaat
(1 op 3 kinderen komt hiervoor in aanmerking!)

*    Opvang door Niki, Marleen en Carine
-        Ochtend van 7u30 tot 8u00 (overdekte speelplaats)
-        Toezicht van 8u00 tot 8u30 (speelplaats)
                 (bij regenweer in de zaal)
-        Van 8u30 mogen de kinderen in de kring plaatsnemen in de klas
-        8u40 start de praatronde, wie te laat is, neemt stilletjes plaats
-        Om 15u30 worden de kinderen afgehaald in de klas
-        Tot 16u00 op de speelplaats
-        Avondopvang begint vanaf 16u tot 18u door Niki en Marleen
-        Op woensdag is er opvang op de speelplaats tot 12u20

*    Tijdens de speeltijden wordt er altijd buiten gespeeld, behalve bij regenweer


*    Op fietsdagen mogen de kinderen hun eigen fiets of step meebrengen
è Parkeren in het fietsenrek (niet in de gang)
è Voorzien van naam of kenteken

*    De kinderen krijgen in de voormiddag een koek en in de namiddag een stuk fruit/groente (of omgekeerd).
De ganse dag mogen ze water drinken, bij de boterhammen kunnen ze kiezen tussen water, appelsap en melk
è Duidelijk herkenbare beker meebrengen, voorzien van naam
Er wordt creatief omgegaan met de overschot van fruit en groente

*    Er wordt gevraagd op reserveluiers mee te geven ipv pamperbroekjes (vlotter tijdens het verversen).
Voldoende reservekledij meegeven
è Voor de instappertjes is er een persoonlijk bakje voorzien in de gang
è Kindjes van de eerste kleuterklas mogen reservekledij in de schooltas laten zitten
è Reservekledij is op school aanwezig, gelieve dit ook terug te brengen

*    Jassen, mutsen, schootassen, brooddozen, … steeds voorzien van de naam op een zichtbare plaats.

*    Iedere kleuter krijgt binnenkort een meter en/of een peter (van de derde graad) toegewezen.  Zij zorgen ervoor dat hun kindje op tijd in de klas is en dat ze zich goed voelen op de speelplaats.

*    Medicatie mag alleen gegegen worden op doktersvoorschrift.  Iemand (mama, papa, grootouder, …) mag de medicatie ook komen toedienen.

*    De luizenbrigade op school onderzoekt de kinderen na iedere vakantie op luizen om kort op de bal te kunnen spelen.  Hier worden nog steeds vrijwilligers voor gezocht.


*    Er zijn verschillende werkgroepen actief op school:
-        Integratie
-        Tuinvrienden
-        Buurtwerking
-        Happening
-        Feesten
-        Dagelijks bestuur
Indien je interesse toont voor één van deze werkgroepen kan je je melden op het eerste klokhuis en nadien aan de trekkers van de werkgroep (leerkrachten mogen geen trekken zijn).

*    Het klokhuis wordt 3 maal per jaar gehouden en hier wordt telkens een pedagogisch item behandeld en verslag uitgebracht door de werkgroepen.  Iedereen is welkom op 16 september voor het eerste klokhuis.

*    Voor iedere vakantie wordt er een feest gehouden: herfstfeest, winterfeest, voorjaarsfeest en zomerfeest.  Dan worden er workshops gehouden.  Ideeën mogen ook steeds worden doorgegeven aan de leerkracht

*    Ook worden, doorheen het hele jaa, op 5 woensdagen een atelier gehouden.  Elk schoolatelier zal in teken staan van één van de vijf domeinen van muzische vorming: beeld, drama, media, beweging en muziek.  Iedereen is welkom om mee te participeren.  Hiervoor kan je je steeds inschrijven op het bord dat naast de klasdeur hangt.  Het eerste atelier zal doorgaan op 11 september met domein media centraal.

*    De kinderen ontvangen in december en juni een rapport, dit zal worden besproken tijdens een ouderavond waar telkens 20 minuten per kind zal worden voorzien.  Inschrijven kan op het bord naast de klasdeur.


*    Er wordt gewerkt met de axenroos.  Het gedrag van ieder kind zal worden vergeleken met een dier.  Op het einde van de dag zal de praatronde hier vooral over gaan.  Ook worden er hierrond activiteiten gedaan met andere klassen of zelfs met de hele school.  In het rapport zal ook steeds een overzicht zitten van waar het kind zich situeert op de axenroos.

*    Iedere klas heeft maandelijks een krant waar ze een tekening in laten zien en verwoorden wat ze hebben gemaakt.  Deze krant zal in kleur worden afgedrukt (en meegegeven) omdat hun werkjes dan nog beter tot hun recht komen.  De kinderen gaan ook zelf een naam verzinnen voor deze krant …

*    Iedere klas heeft een blog waar regelmatig foto’s en informatie op terug te vinden zijn.  Je kan je hier ook op abonneren zodat je steeds een mail krijgt wanneer er iets nieuw op de blog staat.  Ook de blog van Ewoud is een echte aanrader!

*    De kinderen zullen een invulblad meekrijgen (of via mail) om een vriendenboekje te maken.

*    Belangrijke informatie is steeds terug te vinden op het bord naast de klasdeur.

*    Bij uitstappen (die vaak gehouden worden) zijn ouders ook steeds welkom om een handje toe te steken. 
*rijden
*begeleiden (zorgen voor de je toegewezen kinderen)
  àbij je houden
  àerop letten dat ze zich gedragen
  àhelpen bij het toiletbezoek
  àhelpen bij het eten
*bij vrij spel mee een oogje in het zeil houden
*bekers afwassen
*tafels opruimen
*uitdelen fruit of koek
We vertrekken steeds samen op school en komen samen terug op school, dit om een goed overzicht te bewaren.

*    Er wordt een klaskamp gehouden, dit is een uitstap van een volledige dag.  Hiervoor betalen de ouders 20 euro.  Wanneer het geld niet volledig is opgebruikt deze dag, gaat de overschot naar didactisch materiaal voor in de klas.

*    Bij verjaardagen mag uw kind trakteren met iets gezonds.  Je mag ook vrijblijvend een pakje gaan kopen voor de klas, er ligt een lijstje klaar in het Kadulleke.  Uw kind krijgt dan de verjaardagstas mee naar huis en het zal op zijn/haar verjaardag centraal staan in de klas.

*    2 x per week krijgen de kinderen turnen van Dieter.  Dit is op maandag en dan afwisselend op dinsdag of woensdag.  Op vrijdagnamiddag zullen An en Femke samen “bewegen” met de kinderen.  Hiervoor mogen de kinderen pantoffels met een witte zool (duidelijk voorzien van naam) meenemen.  

*    Geregeld zijn er klasoverschrijdende activiteiten voorzien.  Samen iets doen met de andere kleuters, oudere leerlingen die komen voorlezen, …

*    De kinderen krijgen wekelijks een kwartiertje Franse les van Pascale.

*    Iedere maand is er een maandafsluiting met de hele school.  Dit gaat door in de grote zaal.  Om de 5 à 6 weken is er een klasafsluiting.  Dan worden er leuke dingen getoond die op dat moment leven in de klas.

*    Na de kerstvakantie zal er steeds een uitwisseling plaatsvinden tussen 2 eerste-kleuter-klassertjes met 2 kleuters van de oudste kleuters.  Dit om de overgang naar volgend schooljaar toe vlotter te laten verlopen.

*    Er zal steeds worden gewerkt met onderzoekjes die door de kinderen worden aangebracht.  Hieruit kan een project voortvloeien, afhankelijk van de interesse.

*    Iedere ochtend komen de kinderen samen in de kring.  Deze ochtendkring start om 8u40.  Alle dingen die de kinderen vertellen worden steeds genoteerd in de praatrondemap (deze kan je steeds inkijken in de klas).  Wanneer je toch later bent, komt je kind alleen de klas binnen om de praatronde niet te storen.

*    Iedere klas heeft zijn eigen klaspop.  In het weekend mag deze gaan logeren, dan mag je een verslagje maken in het schriftje dat er bij zit.  An heeft maar liefst twee klaspoppen, Jenny en Emile (een echte deugeniet).  Femke vindt jammer genoeg haar klaspop Fee niet meer terug na de recente verhuis.  Kan iemand helpen ???

*    Iedere lesdag wordt afgesloten met de afsluitronde.  Dan worden er pluimen gegeven aan elkaar en wordt je kind gesitueerd op de axenroos.  Eerst zal vooral de klasjuf dit voor haar rekening houden, maar geleidelijk aan gaan de kinderen dit overnemen.

*    De kinderen zullen ook telkens verantwoordelijk zijn voor een taakje.  Deze vind je terug op het takenbord.

*    Tijdens het vrij spel kunnen de kinderen kiezen in welke hoeken ze spelen.

*    Voor het abonneren op een tijdschrift kan je steeds het rekeningnummer dat je terugvind op de blog hanteren.  Bij de klas van Femke vind je een inkijkexemplaar van het tijdschrift Bobo terug op de kast.


*    Dit jaar is het thema RUST.  In de gangen is de fluisterregel van pas (ook voor de ouders !!!).  De kinderen worden iedere speeltijd mee naar buiten en naar binnen begeleid, zodat deze RUSTIGE regel zal worden gerespecteerd.